Bidden voor Vrede Dag 1, Vredesweek 2024

In de vesper in de Oud Katholieke Kerk Arnhem zijn aan het begin van de Vredesweek de vredesvlammen namens de thuispelgrims ontstoken.
  • Introductie en Bijbeltekst

“Vrede” is veel groter, of vanuit een ander perspectief, veel kleiner, veel dichterbij, dan de afwezigheid van oorlog. Ik las in een artikel op Internet dat de betekenis van het woord “sjaloom” (vrede) in de Bijbel is: heelheid, compleetheid, terugkeer naar de staat zoals je bedoeld bent. Wij zijn allen geschapen als kinderen van God en bedoeld om in diepe verbinding met God te leven. Vrede ligt dus niet buiten jezelf of ver weg, of is iets waar je geen invloed op hebt. Vrede begint in je verbinding met God.

 Misschien vind ik daarom deze woorden uit Jesaja 54: 5-6 zo krachtig:

  • Overdenking

“Al zouden bergen wijken en heuvels wankelen”, vertaald naar onze tijd zou je kunnen zeggen, “Al brandt het overal in de wereld”. Hoe kun je dan als nietig mens de moed opbrengen om te blijven werken aan vrede, aan heling van de schepping?

Het is al weer heel wat jaren geleden dat pastoor Jan van Handenhoven in ons Culemborgse parochiezaaltje een lezing hield over de Joodse filosoof Emmanuel Levinas. Levinas was een Franse militair die in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp terecht kwam en dat heeft overleefd. Hij bleef in verbinding met God. En hij was een vredestichter, omdat hij die verbinding ook probeerde te maken met zijn onderdrukkers. Hij had geen angst voor ze, hij keek niet op ze neer, hij keek ze in het gelaat van mens tot mens. Daarmee ontkrachtte hij de ontmenselijking die een gevolg is van het loslaten van de verbinding met God en met elkaar. De boodschap van pastoor Jan van Handenhoven was: “Kijk elkaar in het gelaat”. Het heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat de woorden en de beelden spontaan weer bij mij naar boven komen bij het lezen van de woorden uit Jesaja.

Elkaar in het gelaat kijken en in de ander een medeschepsel herkennen is een krachtige uitnodiging om Gods onwankelbare liefde te voelen en het licht van de vrede van Jezus Christus door te geven. Hoe verschillend we ook allemaal zijn, in welke “hokjes” we ook ingedeeld zijn, welke “oordelen” er ook op ons rusten, onder welke omstandigheden we elkaar ook ontmoeten. En ook al is er niet direct iets merkbaar, er is iets in gang gezet. Dat is de basis voor vrede, voor heling, voor verbinding met ons aller Goddelijke bron. Daaruit mogen we kracht putten als we bidden voor de vrede, omdat die bron onuitputtelijk is.

  • Gebed voor de vrede

God van mensen, geef ons de kracht, de moed en het vertrouwen om elkaar in het gelaat te kijken. Om elkaar te bezien als Uw kinderen die allemaal verlangen naar vrede, naar vrede in hun hart, naar vrede in de wereld. Leer ons om lief te hebben wie wij onze vijanden noemen, zoals Uw Zoon Jezus Christus ons heeft voorgeleefd. Leer ons om van Uw licht te getuigen. Dat mensen die nu tegenover elkaar staan Uw licht ontvangen, en dat mensen die slachtoffer zijn van geweld worden opgenomen in Uw vrede. Laat Uw Geest over de wereld waaien en de harten van de mensen inspireren.

AMEN

  • Reflectie

Alle gebeden om vrede en alle lichtjes die deze week worden ontstoken en worden opgedragen… Het is een weg naar die eenheid, die heelheid, het ervaren van onze verbinding met elkaar en met God. Een manier waarop we die ander in het gelaat kunnen kijken, al is die ander op dat moment niet fysiek in onze nabijheid. Een van de manieren waarop we vredestichters kunnen zijn. Om dankbaar voor te zijn.

Margot Kersaan

Secretaris Stichting Oud-Katholieke Vrouwen in Beweging Lector parochie HH. Barbara en Antonius Culemborg

____________________

De bijdrage van morgen is van Revd. Wim Kuiper, chaplain van de Anglican Chaplaincy in Arnhem-Nijmegen