Bidden voor vrede dag 8, Vredesweek 2024

Vredesweek 2023 Dag 9

DAN KAN ER VREDE ZIJN

1. Introductie en Bijbeltekst

Gisteren was ik bij het optreden van Orkest Koninklijke Luchtmacht in Ede. Daarmee werd het begin van de Airborne maand ingeluid. In de speech voorafgaand aan het concert trof de zin ‘dat de troepen zich voorbereiden op een mogelijke oorlog’ mij. Je voelt dat het nu ongelofelijk belangrijk is om over vrede na te denken, elkaar sjalom toe te wensen, vrede tot een werkwoord te maken, ernaar te handelen.

In Numeri gaan de handvatten om vrede te bewerkstelligen vooraf aan de verhalen over de conflicten. God schiep orde in de chaos, gaf handvatten en wetten om met de diversiteit die bleef om te kunnen gaan. God geeft ons mede daarin mee: ik zie je, ik ken je. De priesterlijke zegen eindigt dan ook niet voor niets met deze woorden:

“Moge de Heer u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.” (Numeri 6:26)

2. Overdenking

Om vrede te brengen, moeten we vrede hebben met onszelf. We ervaren vrede met onszelf wanneer we weten dat we onvoorwaardelijk worden gewaardeerd. De verhalen in Numeri laten zien hoe ieder gewaardeerd kan worden ondanks verschillen in functie of stam. Daarin komt tot uitdrukking dat God onvoorwaardelijk van ons houdt, ons waardeert om niet. Wanneer we dat tot ons door laten dringen en werkelijk kunnen omarmen en doorvoelen, dan is het niet meer nodig om erkenning buiten onszelf te zoeken in macht, rijkdom, succes of roem. Wanneer we de waardering buiten onszelf zoeken neemt het risico op conflicten toe, maar ook de kans dat we om de verkeerde redenen respect tonen aan politici die inspelen op de laagste instincten van de mens, met alle gevolgen van dien.

Vrede, sjalom staat er in het Hebreeuws. Het betekent zoveel meer dan vrede. Het gaat over kalmte, rust, volkomenheid, harmonie in een complexe werkelijkheid. Wanneer alle elementen in de wereld worden gewaardeerd, kunnen zij in de juiste orde tot elkaar staan en kan er vrede heersen. Dan is er sprake van ‘geïntegreerde diversiteit.’ Dan kunnen de verschillende karakters en de unieke eigenschappen van ieder mens en ieder volk samen bijdragen aan het geheel van de mensheid. Niemand wordt uitgesloten, we staan niet tegenover elkaar, maar vullen elkaar aan. Dan kan er vrede zijn. Om dat te bereiken is er werk aan de winkel. Laat ons bidden voor inzicht en hulp van God.

3. Gebed voor de vrede

Heer onze God,

Gij die ons door en door kent

Ons schouwt tot in onze kern

Open ons ten diepste

Voor de liefde en waardering van U

In het goede ons.

Zodat wij leven kunnen vanuit uw Bron

Die ons op de weg zet

Uit te delen van alles dat bijdraagt aan vrede

Zodat ieder voelt dat het licht van Uw gelaat

Ons gezicht zachtjes streelt en liefde geeft

AMEN

4. Reflectie

Keer op keer kom ik tegen dat we als mens gevormd zijn door onze vroegste jeugd. We zijn ons gaan gedragen op een manier die ons hielp staande te blijven. Maar die manier van doen is op latere leeftijd niet meer helpend. Er zijn mechanismen ontstaan die de vrede in onszelf in de weg staan. De een zal zich terugtrekken. De ander zal om zich heen gaan slaan, letterlijk of figuurlijk, om maar gezien of gehoord te worden. Maar ten diepste zit er een leegte, een eenzaamheid die niet gevuld kan worden van buiten af. Het vraagt de stem van God in onszelf te gaan opzoeken. Ontdekken dat God van ons houdt om wie we ten diepste zijn. Dan hoeven we erkenning op geen enkele manier buiten onszelf te zoeken en leven we in vrede. Het vraagt om onze goddelijke oorsprong te omarmen en te weten en voelen dat God van het goede in ons houdt. Vanuit die goedheid in onszelf mogen we de ander werkelijk zien en waarderen. Zo kunnen we vrede de wereld inbrengen. Naast bidden moeten we werken aan vrede in onszelf en daarmee voor de ander.

Warme groet,

Marianne Brussel, Geestelijk verzorger en predikant

De vredesmail van morgen, tevens de afsluiting van Bidden voor Vrede 2024, is van +Joris Vercammen, emeritus Aartsbisschop van Utrecht

Elke dag van de Vredesweek van zaterdag 14 september tot en met zondag 22 september 2024 sturen we een vredesmail naar onze deelnemers. Iedereen kan meedoen met deze oecumenische thuispelgrimage voor de vrede, ongeacht waar je bent of als je niet in de gelegenheid bent om andere activiteiten te volgen. Vrede, te belangrijk om te vergeten! De vredesmail publiceren we ook op de websites, hier en die van de Kerngroep Nijmegen en verder op onze facebookpagina’s. Wil je de teksten per email ontvangen: biddenvoorvrede@okkn.nl

Bidden voor vrede is een oecumenisch initiatief van de Oud-Katholieke Parochie Arnhem en de Oud-Katholieke Kerngroep Nijmegen. Idee en tekst © Oud-Katholieke Parochie Arnhem-Nijmegen