DE BRON VAN VERWACHTING

Overal maken mensen zich op voor vertrek. Het decreet van keizer Augustus maakt dat iedereen moet afreizen naar zijn of haar stad van afkomst. De volkstelling veroorzaakt zo een ware volksverhuizing. Overal zijn mensen op reis om aan het bevel van de keizer te voldoen.

Wat voor de een het begin is van een avontuur, is voor de ander een opdracht waar als een berg tegenop wordt gezien. Niet voor iedereen is het reizen even gemakkelijk. Links onder helpt een man zijn hoogzwangere vrouw. De trouwe ezel wacht geduldig op wat er gaat gebeuren. Het magere, pezige dier doet al jaren dienst. Zonder het te weten wordt dit zijn langste reis. De tocht is zwaar zijn en zeker geen plezierreis. De man en vrouw maken zich zorgen. Ze weten niet wat hen boven het hoofd hangt.

Dichterbij wordt des te duidelijker welke opgave deze reis is. De ezel staat vol verwachting klaar om zijn dubbele last van de zwangere Maria en de schamele reisbenodigdheden te dragen. De zwangere vrouw is even gaan zitten voordat ze opstijgt. Haar naam is Maria en ze is met haar man Jozef onderweg naar Bethlehem. Ze probeert moed te putten uit de boodschap van de engel, maar moet nu al haar krachten verzamelen. Haar bezorgde echtgenoot Jozef staat haar in alles bij. Dat schenkt moed. Jozef reikt haar liefdevol een helpende hand.

Zinderend van opwinding verzamelen drie mannen hun geschenken. Deze reis wordt niet alleen een spannende zoektocht, maar ook hun levensbestemming. Zij hebben jarenlang de hemel afgetuurd, op zoek naar een teken dat de komst van de nieuwe koning zou verkondigen. Toen plotseling een onbekende ster zich tussen alle bekende sterrenbeelden en planeten in wurmde, wisten zij dat de tijd was aangebroken. Elk van hen ging op weg naar de gezamenlijke ontmoetingsplaats. Nu trekken ze samen verder.

De oude Melchior uit India heeft mirre meegenomen, gekocht in Jemen. Deze kostbare olie was bedoeld om hem na zijn dood te balsemen, maar nu wil hij die aan de nieuwe koning schenken. Balthasar, een man van middelbare leeftijd, bukt zich voorover en pakt het kistje met goud uit Afrika. De jongste van de drie, de Griek Caspar, heeft welriekende wierook bij zich. Deze geschenken zijn voor de koning die volgens de profetieën spoedig geboren zal worden. De dolende ster wijst hen de weg. Waarheen? Zij weten het niet precies. Opgetogen en vol verwachting gaan zij op pad.

Klik HIER voor de volgende aflevering