Viering Zondag 9 juni

Vredesweek 2023 Dag 9

HEFTIGE CONTROVERSE OVER JEZUS

Wie dacht dat de zondagen na Pinksteren saai zijn, heeft het bij het verkeerde eind. In de Evangelielezing van 9 juni komen maar liefst twee grote controverses ter sprake. De eerste gaat over de geestesgesteldheid van Jezus, de tweede over de zogenaamde zonde tegen de heilige Geest.

Aan het begin van deze Evangelielezing vertelt de Evangelist Marcus dat de familie van Jezus (waaronder zijn moeder) hem wil meenemen. “Want volgens hen had Jezus zijn verstand verloren.” (Mc 3:21) In dezelfde lezing zegt Jezus tegen de Schriftgeleerden: “wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving.” (Mc 3:29)

Zeker als je deze zinnen zo geheel buiten hun context leest, roepen ze de nodige vragen op. Hoe is het mogelijk dat Jezus’ verwanten dachten dat hij gek geworden was? Zelfs zijn moeder? Dit strookt helemaal niet met het vaak wat zoetsappige beeld dat we van Maria hebben.

En wat houdt dat eigenlijk in, “lastertaal tegen de heilige Geest?” Waarom is dat onvergeeflijk tot in eeuwigheid? Ga er maar aan staan! Voor elke voorganger wordt dit een hele kluif om deze Evangelielezing van aannemelijke uitleg te voorzien. Pastoor Rudolf Scheltinga is dit doorgaans wel toevertrouwd. Hij zal in Arnhem zijn visie op deze confronterende Evangelielezing geven.

Oud-Katholieke Viering

Zondag 9 juni 10.30 uur

Oud- Katholieke Kerk Arnhem

Adolf van Nieuwenaarlaan 3

6824 AM Arnhem ( Molenbeke)

Na afloop is er koffie, thee en ontmoeting in de Kloostergang