Bidden voor Vrede Dag 7, VREDESWEEK 2024

EEN HAND GEVULD MET RUST

1. Introductie en Bijbeltekst

Als de vraag gesteld wordt ‘wat wil je?’ is het antwoord soms vaag. Wat je niet wil is vaak eenvoudiger te verwoorden. Wat je niet wil zijn situaties die je het liefst vermijdt. Zaken waar je ontevreden over bent. Hier tegenover staan vrede en tevredenheid. Het verlangen naar vrede is onlosmakelijk verbonden met wat je niet wil: onenigheid, strijd, oorlog.

“Maar beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en het najagen van wind. (Prediker 4:6)”

2. Overdenking

Ruim twintig jaar geleden had ik een zakelijk geschil. Ik stond lijnrecht tegenover de ander en het dreigde uit de hand te lopen. Zoals wel vaker pakte ik de Bijbel op mijn bureau om mijn gedachten wat te verzetten. Hij viel open op bovenstaande passage. Nadat ik deze woorden op mij had laten inwerken schreef ik een brief, beginnend met dit citaat. Ik liet hem weten dat ik stopte met het gevecht. De volgende dag belde hij mij. Hij zei dat hij het een prachtig citaat vond. Ook hij besefte nu dat het allemaal slechts najagen van wind was. Het probleem hebben we daarna samen in goed overleg en naar wederzijdse tevredenheid opgelost.

IJdelheid en het najagen van wind… Thema’s in Prediker maar ook kwesties die de basis vormen van vele conflicten. In het groot op het wereldtoneel en in het klein bij onszelf. Er wordt moord en brand geroepen bij de conflicten veraf. Op social media zijn bloggers en influencers constant op zoek naar volgers aan wie ze hun mening over alles en nog wat kunnen opdringen. Zo wordt een hele kudde van volgelingen gemobiliseerd. En wee je gebeente als je het waagt een afwijkende mening te hebben. Soms lees je dingen waarvoor je geen buienradar nodig hebt om te weten dat er storm op komst is. Als je niet oppast verzand je in een modderstroom van negatieve opinies die je onbehagen alleen maar aanwakkeren. Dan raast de ontevredenheid in je hart. De influencer of blogger jaagt inmiddels al weer een ander onderwerp na, over iets wat in zijn of haar ogen niet deugt en waartegen we ons moeten verzetten. “Heilige verontwaardiging,” meestal om niets, verspilde energie. Terwijl de banaliteit aandacht en energie vergt vergeet je je stem te laten horen waar het nodig is.

3. Gebed

Heer, doe ons inzien wat we eigenlijk willen

Dat wij inzicht krijgen om zuiver onderscheid te maken

Tussen het najagen van wind

En je inzetten voor wat echt belangrijk is

Leer ons van onze gebalde vuisten

Twee handen gevuld met rust te maken.

AMEN

4. Reflectie

Een hand gevuld met rust…Afstand nemen van triviale conflicten. Je niet laten meeslepen in collectieve woede. In plaats daarvan een stap terugdoen, tot jezelf komen, luisteren naar je innerlijke stem. Soms kun je je gedachte een eindje op weg helpen door de Bijbel te openen en iets te lezen. Soms doet wat je leest niet ter zake maar je geest krijgt een reset. Zoals de gebalde vuist ontspant, zo ontspant de geest en uit de rust ontspruit iets nieuws.

Zowel in ons eigen leven als op het grote wereldtoneel kan een nieuw inzicht uit onverwachte hoek precies zijn wat nodig is om zaken ten goede te keren, conflicten te beëindigen en de vrede te bewaren. Zodat de twee gebalde vuisten plaats maken voor handen gevuld met rust.

Alwin Meisters, Kerkmeester Oud-Katholieke Kerk Arnhem en Oud-Katholieke Kerngroep Nijmegen

De vredesmail van morgen is van Marianne Brussel
Geestelijk verzorger en predikant

Elke dag van de Vredesweek van zaterdag 14 september tot en met zondag 22 september 2024 sturen we een vredesmail naar onze deelnemers. Iedereen kan meedoen met deze oecumenische thuispelgrimage voor de vrede, ongeacht waar je bent of als je niet in de gelegenheid bent om andere activiteiten te volgen. Vrede, te belangrijk om te vergeten! De vredesmail publiceren we ook op de websites, hier en die van de Kerngroep Nijmegen en verder op onze facebookpagina’s. Wil je de teksten per email ontvangen: biddenvoorvrede@okkn.nl

Bidden voor vrede is een oecumenisch initiatief van de Oud-Katholieke Parochie Arnhem en de Oud-Katholieke Kerngroep Nijmegen. Idee en tekst © Oud-Katholieke Parochie Arnhem-Nijmegen