Bron van goddelijk licht

Kerstmis 2021

Rechts wachten de vrouw en haar kind eerbiedig met het betreden van de stal. Rechtsonder loopt de waterdraagster weg van de bron, om het water naar allen te brengen die het nodig hebben. Meteen links van de stal, vlak bij de os, is de eerste herderin aangekomen. Zij houdt het lam vast dat anders in zijn onschuldig enthousiasme de stal zou zijn binnengelopen.

Links daaronder verkondigt een engel het blijde nieuws aan een verbaasde herder die zojuist het verloren schaap weer naar de kudde heeft gebracht. Het dier hangt nog om zijn schouders, geduldig wachtend tot het weer op de grond gezet wordt en op zijn eigen poten mag staan. Achter het houten hek lopen enkele exotische figuren met geschenken in hun handen. Zij zijn nog zoekende maar weten dat hun missie ten einde loopt. Het doel is bereikt, bijna, het is niet ver meer.

In het midden, in de stilte van de nacht, een man, een vrouw met hun pasgeboren zoon. Het kind is in doeken gewikkeld en ligt in een kribbe, met aan weerzijde de os en de ezel als stille getuigen. Boven de stal brandt de lichtende ster van Bethlehem. Teken van Gods liefdevolle aanwezigheid.

Een herder brengt een dolend schaap terug naar de kudde. Plotseling wordt hij omgeven door een stalend licht. De herder schrikt, maar het eerste wat de engel zegt is: ‘wees niet bang!’ Daarna vertelt hij van de geboorte van de Messias. Twee schapen kijken verbaasd naar deze hemelse verschijning. De hond zit vol vertrouwen naast zijn baas. De ram komt aangesneld, wil er het zijne van weten. De ooi ziet het en beschermt haar jong met haar kop. Het middelste schaap heeft niets in de gaten en graast onverstoorbaar door.

Verwonderd buigt het jonge paar zich over het pasgeboren kind. Het kwam ter wereld in een stal, want er was geen plaats in de herberg. In Bethlehem, de stad van koning David. In liefdevolle aanbidding kijkt Maria naar haar zoon. Ook Jozef kan zijn ogen er niet van afhouden. Het kind zal Jezus heten, wat in het Hebreeuws ‘Jahweh redt’ betekent. De os is de rust zelve. De aanwezigheid van deze extra bewoners deert hem niet. De ezel is even afgeleid door de kat vlak voor hem. Zou die hem iets willen vertellen? Waarschuwen wellicht? En het kind in het midden? Dat slaapt. In alle onschuld.

Enkele schimmige gestalten zijn in de duisternis op zoek. Zij dragen hun geschenken bij zich, klaar om deze aan te bieden zodra zij hebben gevonden wat zij zochten. Ze zijn nu heel dichtbij. Toch is het doel van hun queeste nog niet bereikt: het kind, de nieuwe koning der Joden. Het licht van de onbekende ster aan het firmament voerde hen naar Bethlehem. Hun langverwachte eindbestemming.

Geduldig en vol goedheid loopt de waterdraagster weg van de bron waaruit zij zojuist water heeft geput. Het water is voor allen die dorst hebben. Voor hen die zich willen reinigen. Voor het bereiden van de warme maaltijd. Water is de bron van alle leven. Het stroomt, is voortdurend in beweging, kan elke vorm of kleur aannemen. Het verdraagt alles, volhardt door aanpassing.

Ongemerkt verspreidt het zich over de gehele wereld en onder alle mensen. Nu eens op eigen kracht, dan weer met behulp van anderen. Zoals de waterdraagster.

De baas en bazin van de ezel buigen zich over hun pasgeboren kind. De os, zijn nieuwe metgezel, ligt er onbewogen bij. In zijn ooghoek ziet de ezel de eerste bezoeker verschijnen. Maar zijn aandacht wordt getrokken door de kat vlak voor hem. Zij lijkt hem iets te willen vertellen, maar wat? Een licht gevoel van ongerustheid maakt zich van de ezel meester. Hoe kan er deze nacht sprake zijn van enig onheil?

Eenzaam straalt de ster van Bethlehem in volle pracht boven de stal. Hij wijst de weg, markeert de plaats en brengt licht in de duisternis. Zijn stralen schieten alle kanten uit en reiken tot de einden der aarde. Juichend en jubelend verkondigt hij Gods aanwezigheid onder de mensen. Gods Woord heeft het vlees aangenomen en is mens geworden. Want God is licht. Er is in Hem geen spoor van duisternis.

Klik HIER voor de volgende aflevering