Het vertrekpunt van Houvast 6 komt uit het vastenboekje 2010: Hoger dan de engelen. Een uitgave van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland en Jongbloed Media.
“Riten. Een mens kan niet zonder. In het duister van de oudejaarsnacht maken we vuurwerk. Of we steken een kaarsje op voor de goede afloop van een examen. Gelovig of niet, het geeft je een bepaalde rust. Het leven met al zijn onverwachte wendingen, boezemt angst in. Met riten willen mensen geborgenheid scheppen. Riten scheppen orde.Godsdienst als remedie tegen de angst. Heel menselijk maar het betreft slechts uiterlijkheden. Het zou erg zijn als de ring die je je partner gegeven hebt slechts uiterlijk vertoon is of het kaarsje dat je brandt omdat je zorg hebt om iemands gezondheid alleen het bezweren van boze machten op het oog heeft. Riten kunnen ook tekenen worden van een beweging van het hart, van vriendschap en solidariteit. Dan scheppen we een ‘nieuwe orde’, een ‘orde van het hart’!”
Persoonlijke overdenking: Riten als houvast
De eerste rite die katholieke kinderen, zoals mijn beide dochters vroeger meekregen is een kruisje op het voorhoofd bij het slapen gaan. Een klein intiem gebaar, wat evenveel kracht heeft als mensen ouder en kwetsbaarder worden. Hoe belangrijk riten zijn blijkt pas als we ze missen, zoals tijdens de coronatijd. Mijn islamitische collega vertelde mij in die tijd hoe ze het miste om een arm om iemand heen te slaan en zelf merk ik hoe prettig ik het sindsdien vind als iemand me vraagt of hij of zij mij een knuffel mag geven. Of denk aan de kus die geliefden elkaar geven als ze gaan slapen of de deur uitgaan. In de kerk kennen we heel veel riten, zoals de sacramenten of het branden van een kaars. In de inloophuizen waar ik voorga wordt het als een bijzonder moment ervaren als er bij de voorbede een kaarsje aangestoken mag worden en bezoekers hun persoonlijke intenties mogen uitspreken. Een mooi moment aan het einde van elke viering vind ik de zegen, niet alleen om te ontvangen, maar ook om te geven. Je kunt elkaar nooit genoeg zegenen, of je nu gewijde bedienaar bent of gewoon een gelovige. De zegen is in de katholieke traditie niet voorbehouden aan het ambt.
Theo van Driel
GEBED

