P E R S B E R I C H T

STOLA’S UIT DE KAST

(31-08-2023) Open Monumentendag 2023 was voor de Oud Katholieke kerk in Arnhem de aanleiding om eens in de kasten te duiken. Lang vergeten stola’s (een onderdeel van de liturgische kleding) kwamen tevoorschijn. De bijbehorende kazuifels zijn door de jaren verdwenen omdat ze versleten en niet meer te redden waren. De stola’s bleven bewaard en vormen nu een mooi overzicht hoe de parochie zich ontwikkelde. Van ontroerende eenvoud tot rijk versierd. Een vergeten zwart met geel kazuifel werd meteen tot “Vitessekazuifel” gebombardeerd. Toen geopperd werd dit bij een Vitessewedstrijd te dragen merkte iemand op dat het een rouwkazuifel is en men niet op zaken moest vooruitlopen. De parochie bestrijkt ook Nijmegen dus uiteraard werd uit deze hoek wat gegniffeld. Het gebruik van liturgische kleuren is aan nogal wat regels gebonden en het zwart is tegenwoordig vervangen door paars. Vitessesupporters kunnen dus gerust zijn. Voor Open Monumentendag 2023 komt het eenmalig uit de kast.

Het thema van Open Monumentendag 2023 is: ‘Leven en Doorgeven’
Dit jaar viert de Oud Katholieke kerk haar 300-jarig jubileum. In 1723 vond een breuk met Rome plaats en werd de Oud Katholieke Kerk opgericht. Een Nederlandse kerk die wereldwijd samenwerkt en verbonden is met andere kerken. Modern in opvattingen over levensvragen. Met gehuwde priesters, vrouwelijke priesters. Genderkwesties en homoseksualiteit spelen in de positieve zin van het woord geen rol. De eigengereidheid en de wil tot autonomie passen zowel bij de Nederlandse als de Oud Katholieke cultuur.

Leven en doorgeven… bij de Oud Katholieke kerk en parochie Arnhem wordt dit goed in de praktijk gebracht. In Arnhem hebben ze een ruim 100-jarige geschiedenis.
Het uit 1941 stammend kerkgebouw wordt gekenmerkt door haar eenvoud van ruimte en licht. Dat de Oud Katholieke parochie ook aan de Evangelisch-Lutherse gemeente Arnhem en de Anglican Chaplancy onderdak biedt geeft aan dat het gebouw leeft.
Op zondag zijn er meerdere Vieringen. Daarom is de Oud Katholieke kerk Arnhem alleen open op zaterdag 9 september tussen 11.00 en 17.00 u. U bent van harte welkom, de koffie en thee staan klaar.

Oud-Katholieke Kerk Arnhem
Adolf van Nieuwenaarlaan 3
6824AM Arnhem